Učinkovite informacijske rešitve

Nahajate se tukaj

Soške elektrarne Nova Gorica prenovile sistem za upravljanje sredstev

Podjetje TROIA je v družbi Soške elektrarne Nova Gorica d.o.o. (v nadaljevanju SENG) opravilo eno večjih in temeljitejših nadgradenj informacijskega sistema. Implementirana rešitev planiranja vzdrževanja elektroenergetskih naprav ter vzdrževanja sredstev v podjetju SENG IBM Maximo Asset Management 5 je bila v vsega treh mesecih nadgrajena v funkcionalno razširjeno različico 7.5, strokovnjaki podjetja TROIA pa so temeljito načrtovan prehod opravili v zgolj enem koncu tedna (vikendu).

Podjetje SENG se je v želji po učinkovitejši in za vzdrževanje cenejši ter prijaznejši platformi odločilo zamenjati celotno IT-arhitekturo sistemskih rešitev. Strežniško rešitev, ki je temeljila na operacijskem sistemu Windows Server, aplikacijskem strežniku Oracle BEA Weblogic ter podatkovni bazi Oracle DB, je zamenjala nova platforma, ki gradi na okolju Linux, medtem ko se podatki hranijo v podatkovni bazi IBM DB2, spletnim storitvam pa jih štreže IBM-ov strežnik Websphere. Takšna kombinacija tudi precej bolj ustreza rešitvi IBM Maximo Asset Management 7.5, ki v SENG predstavlja za poslovanje enega najbolj ključnih sistemov. Nova platforma je hkrati tudi cenejša, saj uporabljena poslovna programska oprema zahteva manjše število licenc, saj so te večinoma že del rešitve.

V primeru IBM Maximo Asset Management 7.5 za poslovno aplikacijo, ki jo pri svojem delu uporabljajo številni zaposleni v SENG, zato sta prenova arhitekture in nadgradnja programske opreme zahtevali skrbo analizo ter načrtovanje. V podjetju TROIA so še pred samo prenovo postavili tudi zahtevno testno okolje, ga temeljito preizkusili, po implementaciji pa poskrbeli za izobraževanje uporabnikov za delo z novo različico. Ta jim poleg hitrejšega in bolj zanesljivega delovanja prinaša številne nove funkcionalnosti, kot so revizije delovnih načrtov, avtomatizirano potrjevanje delovnih programov s pomočjo delotoka, naprednejše planiranje ...

Selitev vseh podatkov v novo podatkovno bazo in novo programsko okolje je prinesla tudi sprotno optimizacijo procesov, povezanih z zbiranjem in obdelavo podatkov ter dokumentov.  Celovite vsebinske prenove so bila deležna tudi implementirana poslovna poročila, v podjetju TROIA so namreč glede na izkušnje s sistemom IBM Maximo zamenjali celotno tehnologijo izdelave sporočil, zato se ta sedaj odlikujejo z večjo natančnostjo, širino zajetih podatkov in hitrostjo priprave.

Družba SENG je tako poslovne procese s področja planiranja vzdrževanja skoraj v celoti avtomatizirala, pospešila ter jih obenem naredila bolj pregledne in obvladljive. Gre za prvi del projekta napredne informatizacije poslovanja družbe, postavljeni IT-infrastruktura in arhitektura pa predstavljata zanesljive temelje za prihodnje nadgradnje ter razširitve, saj omogočata modularno dodajanje funkcionalnosti ter enostavnejše povezovanje z drugimi poslovnimi področji ter sistemi v podjetju. Nova platforma obenem ni le zmogljivejša in enostavnejša za vzdrževanje, temveč je tudi precej bolj varna in odporna na morebitne zunanje in notranje napade. Prav energetska podjetja so v zadnjih letih postala priljubljene tarče hekerjev, zato je modernizacija področja IT v takšnih družbah nujna.

Dodajte nov komentar

To prevent automated spam submissions leave this field empty.