Učinkovite informacijske rešitve

Nahajate se tukaj

V Leku z implementacijo Nagios/Icinga sistema za nadzor pridobili centralizirani pristop k proaktivnemu reševanju težav

V Leku je učinkovita informacijska podpora proizvodnim procesom ključna za zagotavljanje poslovne uspešnosti in ohranjanje konkurenčne prednosti.

Lek, d. d., je član Skupine Sandoz, Novartisove generične divizije, pionirja na področju bioloških zdravil in drugega največjega proizvajalca generičnih zdravil na svetu. Slovenska, evropska in svetovna farmacevtska generična družba razvija, izdeluje in trži učinkovita, varna in kakovostna zdravila, in to od standardnih generičnih do sodobnih bioloških zdravil. V prihodnost usmerjeno družbo že od začetkov delovanja zaznamujeta dinamični razvoj in težnja po internacionalizaciji poslovanja. Stalna in intenzivna rast, značilna za celotno Lekovo zgodovino, je v zadnjem obdobju še posebej izrazita.

Izziv

Učinkovita informacijska podpora proizvodnim in poslovnim procesom je ključna za zagotavljanje poslovne uspešnosti in ohranjanje konkurenčne prednosti. Za zagotavljanje podpore je treba vzpostaviti učinkovit centralni nadzorni sistem za nadzorovanje delovanja celotne infrastrukture IT, za zaznavanje težav in takojšnje obveščanje. 

Komponente

Produkt Nagios in kasneje Icinga za celovito nadzorovanje infrastrukture in storitev IT. Različni odprtokodni moduli in veliko lastnih dodatkov.

Krmilniki podjetja AKCP za spremljanje prostorov in infrastrukture stavbe.

Implementacija

V prvi fazi smo nadgradili staro različico sistema Nagios z najnovejšo, prenesli vse nadzorovane komponente in ažurirali podatke. V sistemske prostore smo namestili krmilnike podjetja AKCP, ki skrbijo za nadzor temperature, vlage, klimatskih naprav in spremljajo morebitno izlitje vode iz hladilnega sistema. Kasneje smo naredili prehod na nadzorni sistem Icinga, ki ima uporabniku prijaznejši vmesnik in nekaj dodatnih možnosti v primerjavi z osnovnim sistemom Nagios. V nadzorni sistem je trenutno vključenih okoli 1000 komponent, kjer se spremlja več kot 1200 parametrov delovanja. Spremlja se delovanje strežnikov, podatkovnih strežnikov, operacijskih sistemov, lokalnega omrežja, WAN povezav, brezžičnih dostopnih točk, enot za kontrolo pristopa, arhiviranja, dokumentnih sistemov, SCADA sistemov, brezprekinitveno napajanje …

Prednosti

Rešitev prispeva k hitrejšemu odkrivanju težav in napak na nadzorovanih napravah, hkrati pa zagotavlja potrebne vzvode za takojšnje ukrepanje. Poleg samega pregleda stanja je izbrana nadzorna rešitev ob zaznavanju težav bistveno olajšala tudi odkrivanje njihovih vzrokov in načrtovanje infrastrukturnih nadgradenj. Pomembna prednost, ki je prišla še posebej do izraza ob Lekovi razvejani informacijski podpori proizvodnim in poslovnim procesom, je tudi lažje načrtovanje kapacitet.

Pošljite povpraševanje